Sari

Sari Kemppainen

Då: Montör på Kitron
Nu: Säljare på Securitas
Läs mer...

Kenneth

Kenneth Karlsson

Då: Truckansvarig på Electrolux
Nu: Vaktmästare på Riksbyggen
Läs mer...

Fallbeskrivningar

Fallbeskrivningar

Här har vi samlat exempel på projekt hos stora och små företag i hela landet.
Läs mer...

TRR Trygghetsrådet

Besök vår moderorganisation som jobbar med övertaliga tjänstemän.
www.trr.se

TSL

Startkraft har samarbetsavtal med Trygghetsfonden TSL avseende omställning för övertaliga medarbetare som tillhör LO-kollektivet.
www.tsl.se

© COPYRIGHT Startkraft 2008
info@startkraft.se
0771-814781

Om cookies

På Startkraft vet vi av erfarenhet att det finns flera vägar till ett nytt jobb. Att hitta en ny sysselsättning kan och ska gå till på olika sätt. Vi är alla olika och befinner oss i olika situationer i livet. Därför arbetar vi på Startkraft med enskilda samtal.

En tydlig Startkraft-tanke är att fokusera på individen. Första introduktionsmötet hålls oftast i grupp men efter det har vi nästan bara enskilda möten. Det är den form vi tror på när jobbcoach och deltagare träffas. Utgångspunkten är att ta reda på vad man kan och vad man vill. Det kan låta enkelt men det är inte alltid lätt att vända blicken inåt och se sina starka sidor. Det är lätt att ta sin kunskap för given, särskilt om man som många lärt sig jobbet på plats och saknar formella papper på sitt kunnande.

Vi tror som sagt att det är viktigare med ett antal enskilda möten med hög kvalitet än många stormöten i grupp. Men det betyder inte att vi utesluter gruppövningar. I många fall är gruppdynamik ett utmärkt verktyg och då använder vi det, till exempel vid intervjuträning i rollspelsform. Men vi slänger aldrig in en övning av slentrian. Det handlar alltid om att se till varje deltagares behov.

Mötena med jobbcoachen är mest intensiva i början. Det har visat sig att folk blir bäst hjälpta till nytt jobb om de kommer igång direkt efter en uppsägning. Det finns många vägar att gå. Vissa söker nytt jobb direkt, andra går via bemanningsföretag eller bygger på med utbildningar. Några väljer att starta eget. Vilken väg man än väljer så finns jobbcoachen där och stöttar och stämmer av mot den lokala arbetsmarknaden. Den uppsagde får också hjälp att hitta rätt bland andra stöd som finns utöver det Startkraft erbjuder. Hela tiden är det viktigt att vara målinriktad. Kurser och utbildningar ska ha en tydlig koppling till ett synligt jobb.

Eftersom olika människor är i behov av olika stöd och vägen till nytt jobb kan se så olika ut, behövs ett individuellt arbetssätt. Det är därför vårt upplägg fungerar, oavsett om det gäller 440 uppsägningar i Västervik, 16 i Falun eller 189 i Vårgårda.